lørdag den 11. oktober 2008

Kokeshi


De japanske dukker er meget fine og meget kostbare...

Om Kokeshidukker

Traditionelle japanske Kokeshi begyndte at blive lavet for omkring to hundrede år siden, engang i midten af Edo-perioden (1603-1867). Kokeshi dukkerne har sit udspring i det lokale liv og kultur og blev først produceret i det nordøstlige område af Japan kendt som Tohoku regionen.

Det er en udbredt opfattelse, at træskærer på den tid, bedre kendt under navnet "Kijiya", (hvilket betyder woodworker på japansk), oprindeligt specialiserede sig i mere funktionelle ting såsom bakker og skåle til hjemmet.
Men om vinteren begyndte de at lave små dukker, for at have noget at sælge til turister, der kom for at bade i de mange "onsens" (der betyder varme kilder) i nærheden af deres landsbyer. (se foto til højre)

De få mennesker, der kunne tillade sig den luksus at have sådan en hobby købte Kokeshi dukkerne som souvenir og tog dukkerne tilbage til deres egne områder, hvor de ofte blev givet videre til børnene.
Dette, mente de, ville bringe løfte en god høst, da man mente, at det ville skabe et positivt indtryk på guderne, hvis børnene legede med dukker.

 Der udvikledes efterhånden mange typer Kokeshi, hver med deres særpræg og dukkerne blev -og er stadig, samleobjekter


11 typer

Traditionelle kokeshi dukker, lavet i dag, kan klassificeres under elleve typer, som du kan læse meget  mere detaljeret om her - vil kort nævne navnene på dem:

Tsuchiyu, Togatta, Yajiro, Naruko, Sakunami, Yamagata, Kijiyama, Nanbu, Tsugaru, Zao takayu, og Hijioro.

Alle typer med hver sit kendetegnende særpræg.

En kokeshi dukke begynder sit liv, som et nøje udvalgt stykke træ, oftest taget fra Mizuki eller det mørke kirsebærtræ. Træet bliver sidenhen sirligt formet og skåret på en drejebænk, som regel i to særskilte stykker hoved og krop, som derefter bliver sat sammen.

Når den ønskede form er opnået, poleres dukken til den får en blank højglans finish, derefter males dukken, så den får de karakterisktiske ansigtstræk og et af de flotte kimonodesigns.

Her ses ansigtet på en Naruko Kokehi, der er ved at blive malet
Du kan finde flere billeder af dukkerne her og her og læse mere om dem her


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Related Posts with Thumbnails